Projekt KIK 34 „Zapobieganie nadwadze i otyłości oraz chorobom przewlekłym poprzez edukację społeczeństwa w zakresie żywienia i aktywności fizycznej, realizowany w ramach Szwajcarsko Polskiego Programu Współpracy przewidzianego na lata 2011-2017

Zgłoszenie przedszkola/szkoły do Projektu KIK 34

Zgłaszam  szkołę:   

Do udziału w Projekcie KIK 34, Zadaniu 2: „Edukacja i wdrażanie zasad prawidłowego żywienia i aktywności fizycznej w przedszkolach, szkołach: podstawowych, gimnazjalnych  i ponadgimnazjalnych oraz ocena wpływu tej edukacji na sposób żywienia, stan odżywienia,  poziom aktywności fizycznej i wiedzy dzieci i młodzieży”

 

Dane kontaktowe placówki: ZESPÓŁ SZKÓŁ EKONOMICZNYCH

Adres: 83-200 Starogard Gdański, uL. Sobieskiego 6

telefon:     fax:  58 56 222 49

e-mail : szkola@zse.com.pl;

 

Lider Projektu w placówce, Pan/ Pani  Iwona Grudzińska

Dane kontaktowe Lidera; telefon                   e-mail : grudzinska@zse.com.pl

 

Dyrektor placówki

Tadeusz Burczyk

Instytut Żywności i Żywienia
im prof. dra. med. Aleksandra Szczygła
ul. Powsińska 61/63
02-903 Warszawa
NIP 525-000-89-10
Tel.: (+48) 22 55 09 771
Fax: (+48) 22 842 11 03
e-mail: jarosz@izz.waw.pl
www.izz.waw.pl

ZACHOWAJ RÓWNOWAGĘ

Instytut Żywności i Żywienia dzięki wsparciu organizacji Swiss Contribution realizuje w Polsce globalną strategię Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dotyczącą propagowania zdrowego stylu życia i zapobiegania otyłości.

Projekt ZACHOWAJ RÓWNOWAGĘ otwiera przed nami nowe możliwości. Edukacja, porady ekspertów, aplikacje, warsztaty, najnowsze trendy i badania naukowe. Wszystko, abyśmy mogli żyć w sposób zrównoważony i bardziej świadomy. Wszystko, aby dłużej cieszyć się życiem!

CELE PROJEKTU

Podstawowym celem projektu ZACHOWAJ RÓWNOWAGĘ jest promocja zdrowego stylu życia, w tym zapobieganie nadwadze i otyłości, oraz innym przewlekłym chorobom niezakaźnym poprzez edukację społeczeństwa w zakresie żywienia i aktywności fizycznej. Zadania projektu obejmują teren całej Polski i są skierowane do najbardziej wrażliwych grup ludności: kobiet ciężarnych i karmiących, dzieci i młodzieży, osób dorosłych, ze szczególnym uwzględnieniem osób z nadmierną masą ciała. Adresatami są także producenci żywności. Projekt obejmuje 4 główne zadania:

Zadanie 1: „Wdrożenie zasad prawidłowego żywienia wśród kobiet w ciąży i matek karmiących i poszerzenie wiedzy o roli aktywności fizycznej dla zachowania zdrowia”. 

Zadanie 2: „Edukacja i wdrażanie zasad prawidłowego żywienia i aktywności fizycznej w przedszkolach, szkołach: podstawowych, gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych oraz ocena wpływu tej edukacji na sposób żywienia, stan odżywienia, aktywność fizyczną i poziom wiedzy dzieci i młodzieży”.

Zadanie 3: „Wdrażanie zasad racjonalnego stylu życia wśród osób z nadwagą i otyłością w systemie ochrony zdrowia w Polsce”.

Zadanie 4: „Upowszechnianie wiedzy o składzie i wartości odżywczej żywności, oświadczeniach żywieniowych i zdrowotnych, znakowaniu żywności celem wpływu na kształtowanie racjonalnych wyborów produktów spożywczych oraz o roli aktywności fizycznej dla zachowania zdrowia”.

 Od chwili zgłoszenia szkoły do programu liderzy zapoznają się z materiałami edukacyjnymi, szkoleniowymi, aby w przyszłości móc upowszechniać wiedzę wśród młodzieży i całej społeczności szkolnej.

Liderem szkolnym jest pedagog szkolny, Iwona Grudzińska.

DRUGIE ŚNIADANIE W SZKOLE –WAŻNY POSIŁEK DLA ZDROWIA DZIECKA

Ważnym elementem żywienia ucznia są posiłki jedzone w szkole. Proces nauki wymaga od organizmu dużego nakładu energii, której należy dostarczać regularnie. Drugie śniadanie nie jest posiłkiem obfitym, ma pokrywać 10-15% dziennego zapotrzebowania energetycznego dziecka. Powinien być to jednak posiłek w pełni wartościowy i dostarczać dziecku wszystkie składniki odżywcze.


Rola II śniadania:


Zdrowa kanapka

Drugie śniadanie to często po prostu gotowa kanapka. Zdrowa kanapka powinna zawierać:

Pieczywo pełnoziarniste – najlepiej podawać pieczywo razowe, graham, pumpernikiel – spożywanie pieczywa z grubego przemiału wpływa na regulowanie pracy przewodu pokarmowego, zapewnia odpowiednią podaż energii, białka, witamin z grupy B, magnezu, cynku i błonnika pokarmowego.

Produkty mleczne – są najlepszym źródłem wapnia, niedostateczna podaż wapnia może przyczyniać się do problemów z osiągnięciem prawidłowej masy kostnej w czasie wzrostu i rozwoju dziecka. Najlepszym dodatkiem do  śniadania  jest ser biały, plasterek żółtego sera, jogurt bądź kefir.

Produkty białkowe preferowane: wędlina chuda, mięsa pieczone.

Warzywa i owoce - dobrym dodatkiem do kanapki będzie sałata, cykoria, plasterki pomidora czy kawałki papryki. Do kanapki warto dołączyć obrane i pokrojone warzywa, tak przygotowane, aby dziecko mogło łatwo je zjeść np. pokrojone w słupki (papryka, marchewka, kalarepka) lub podane w całości (rzodkiewka, pomidorki koktajlowe). Można także dla urozmaicenia dać dziecku owoc sezonowy. Pokrojone owoce i warzywa dziecko może zabrać ze sobą w plastikowym pojemniku na żywność.

Napoje - napojami uzupełniającymi drugie śniadanie powinny być: woda mineralna, herbatki owocowe, soki owocowe i warzywne oraz napoje mleczne, które dodatkowo stanowią dobre źródło wapnia.

            Drugie śniadanie zamiast chipsów

Zjedzenie przez ucznia pełnowartościowego drugiego śniadania może w dużym stopniu ograniczyć sięganie po niekorzystne dla zdrowia przekąski takie jak: chipsy, batoniki, żelki, cukierki, słodkie bułki czy słone paluszki. Dzieci preferują słodycze oraz słone przekąski nie zawsze zdając sobie sprawę ze skutków nadmiernego spożycia tych produktów. Produkty te jedynie tłumią uczucie głodu nie dostarczając organizmowi odpowiedniej ilości składników odżywczych. To samo dotyczy słodkich napojów, których picie wypiera spożycie korzystnych dla zdrowia soków czy napojów mlecznych (mleko, kefiry, jogurty). Słodkie napoje mają ponadto duże ilości kalorii i niską wartość odżywczą.

Posiłek dla całej rodziny!

Bez czynnego udziału rodziców dziecko nie nauczy się jak racjonalnie przygotować drugie śniadanie. Dzieci uczą się przez naśladownictwo. Jeśli rodzice nie jedzą rano śniadania, w pospiechu wybiegają z domu do codziennych obowiązków, trudno będzie przekonać dziecko aby spożywało ten posiłek. Dobrym pomysłem jest uczenie dziecka przygotowywania drugiego śniadania od pierwszych dni nauki w szkole. Dzieci młodsze mogą razem z rodzicami przygotowywać kanapkę lub uczestniczyć w zakupach podczas których ustalamy z dzieckiem co chciałoby zabrać do szkoły na drugie śniadanie. W przypadku starszych dzieci możemy umówić się, że każdy członek rodziny raz w tygodniu przygotuje drugie śniadanie dla wszystkich.

Ważne jest abyśmy pamiętali, że zdrowe drugie śniadanie nie wymaga dużych nakładów finansowych ani organizacyjnych. Dobre nawyki żywieniowe zaprocentują w przyszłości i przygotowanie śniadania nie będzie problemem.

Urozmaicajmy!

            Nawet najlepsze kanapki mogą się znudzić. Kanapkę możemy zastąpić inną pełnowartościową potrawą np. ciastem warzywnym, sałatką z kaszy jaglanej czy gryczanej. Warto potrawę przygotować razem z dzieckiem co dodatkowo sprawi, że nasza pociecha z chęcią zje drugie śniadanie w szkole. Sałatkę lub surówkę najlepiej zapakować w plastykowy pojemnik (nie zapomnijmy o łyżeczce).

            Powodzenia!!!

CIASTO WARZYWNE

Składniki:

  • ½ bakłażana
  • ½ cukinii
  • ½ pomidora
  • ½ cebuli
  • Pieprz
  • Oregano lub tymianek lub zioła prowansalskie
  • Oliwa (2 łyżki)

Ciasto:

  • 3 jaja
  • 150 g mąki (ok. 7½  łyżki)
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • ½ szklanki mleka
  • Tarty ser żółty
  • Świeże zioła, może być bazylia lub szałwia lub tymianek lub oregano lub natka pietruszki lub szczypiorek

Warzywa dokładnie umyć. Bakłażan, cukinię i cebulę pokroić w kostkę (z bakłażana wyciąć wcześniej część z pestkami). Pomidor obrać ze skórki i również pokroić w kostkę. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć najpierw bakłażan, a jak trochę zmięknie dodać cukinię i po chwili cebulę. Jak wszystkie warzywa zmiękną dodać pomidor i krótko podsmażyć. Doprawić pieprzem i wybranymi ziołami. Pozostawić do wystygnięcia.

Jaja roztrzepać widelcem, dodać do nich mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Do powstałej masy dodawać stopniowo mleko i mieszać do uzyskania konsystencji gęstszego ciasta na naleśniki. Na koniec do ciasta dodać starty żółty ser, świeże porwane listki bazylii lub innych ziół, przestudzone, podsmażone warzywa i wszystko delikatnie wymieszać. Całość doprawić solą i pieprzem. Ciasto przelać do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Aby usunąć z ciasta powietrze foremką z ciastem można delikatnie uderzyć o blat stołu. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180oC z termoobiegiem (lub 200oC bez termoobiegu) przez 30-35 minut.

SMACZNEGO!

 

Impreza sportowo-rekreacyjna w ZSE 14.04.2015

 

 

  1. Godz.15:30 zbiórka uczniów i nauczycieli WF. Przygotowanie koniecznego sprzętu i miejsca do ćwiczeń.
  2. Przyjazd zaproszonych gości  (uczniowie nauczyciele z wymiany międzynarodowej )
  3. Uroczyste powitanie i otwarcie imprezy przez panią vice dyrektor Stanisławę Głąb-Brandt
  4. Rozgrzewka w formie aerobiku
  5. Zabawy integracyjne z użyciem „chusty Klanza”
  6. Wyścigi rzędów i zabawy w formie rywalizacji zespołowej
  7. Mec z piłki siatkowej nauczyciele kontra uczniowie
  8. Wspólne zdjęcie

11234567