Opcje widoku
Powiększ tekst
Powiększ tekst
Pomniejsz tekst
Pomniejsz tekst
Kontrast
Kontrast
Podkreślenie linków
Podkreślenie linków
Deklaracja dostępności
Deklaracja dostępności
Reset
Reset

SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE CZYLI: JAK GOTUJEMY I JEMY W DOMU, W CZASIE ZAGROŻENIA EPIDEMIOLOGICZNEGO?

SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE CZYLI: JAK GOTUJEMY I JEMY W DOMU, W CZASIE ZAGROŻENIA EPIDEMIOLOGICZNEGO?

Drodzy Nauczyciele, Uczniowie i Rodzice


Życie postawiło Nas w sytuacji, w której z dnia na dzień musimy zrezygnować z wypracowanych przez lata i przynoszących efekty zasad, by stworzyć nowy system przekazywania wiedzy i umiejętności, bez możliwości bezpośredniego kontaktu pedagoga z uczniem.


Czas narodowego zagrożenia epidemiologicznego i dla niektórych już kwarantanny nie musi paraliżować nam życia, wręcz przeciwnie. Dlatego też myśląc o Was i dbając o Nasze zdrowie proponuję wykonywanie zdjęć potraw, które przygotowujecie w tym czasie  w domu i przesyłanie ich wraz z przepisami na adres mailowy: biologia.as@o2.pl.


Będę je skrupulatnie i na bieżąco przeglądała i publikowała na naszej stronie szkoły - jako Szkoły Promującej Zdrowie. Dbajcie Państwo o siebie, nie narażajcie się na niebezpieczeństwo, stosujcie się do wszystkich zaleceń tak, aby po powrocie do szkoły, w zdrowiu podjąć dalszą pracę oraz naukę.


Pozdrawiam
Aneta Rabczuk-Szarmach Koordynator Szkoly Promujacej Zdrowie

 

Poniżej pierwsze przepisy:

 

1. Drugie sniadanko - koktajl mleczny z truskawek i banan z odrobiną mięty - Przepis: Aneta Rabczuk-Szarmach (foto: 1, 2)

 

2. Koktajl który robię samodzielnie aby utrzymać zdrową dietę w mojej chorobie - Cukrzycy Typu 1 - Przepis: Nikodem Burczyk klasa 1 TPT (foto: 3, 4)

 

3. Placki na mleku - Przepis: Agnieszka Kruszyńska (foto: 5, 6)

  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 75 g rozpuszczonego masła
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli 
Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać. Jajka roztrzepać i wymieszać z mlekiem, następnie połączyć z pozostałymi składnikami, na końcu dodać masło. Odstawić na 15 minut. Smażyć na suchej patelni teflonowej. Najpierw wlewam część ciasta następnie układam na ciasto kawałki banana oraz czekoladę i dopiero zalewam kolejną częścią ciasta. Bez dodatkowego tłuszczu, na średnim ogniu, tak aby dać ciastu szansę na wyrośnięcie. Delikatnie przewrócić na drugą stronę, przy użyciu szerokiej łopatki. Do dekoracji można położyć na górze banana. 

 

4. Tosty z omletem - Przepis: Łukasz Burnicki 1 TP (foto: 7)

Do przygotowania potrzebowałem:

- 3 jajka
- sól i pieprz
- cebula
- przyprawy
- chleb tostowy (obecnie nie miałem go więc użyłem chleb zwykły)
- szynka
- ogórek
- pomidor
 
Sposób przygotowania:
Najpierw trzeba zrobić tosty, następnie przygotować omlet i położyć na omlet przygotowane tosty, pilnować aby nic się nie przypaliło, kiedy omlet będzie gotowy z jednej strony obrócić go na stronę z tostami i chwilę go smażyć aby jajko się przysmażyło do tostów. Zdjąć potrawę na przygotowany talerz i uzupełnić kanapkę w środku szynką, pomidorem i ogórkiem. Przygotowanie zajęło mi od 5 do 10 minut.
 
 
5. Obiad - pierś z indyka w sosie szpinakowym - Przepis: Aneta Rabczuk-Szarmach (foto: 8, 9)
 
Sposób przygotowania:
Na 1 łyżce masła obsmażyć z dwóch stron pokrojone i posolone plastry piersi indyka.
Dołożyć posiekane 4 ząbki czosnku i cebulę, smażyć minutę. 
Paczkę liści szpinaku (świeży lub mrożony) przesmażyć na łyżce masła, dodać do piersi.
Zalać 100 ml śmietanki 30-36%, 150 ml wody i dodać sól/pieprz.
Dusić 30 minut, aż sos zgęstnieje, a mięso będzie miękkie.
Podawać posypane czarnuszką.
Moja propozycja z kluseczkami gnocchi.
 
AKTUALIZACJA:
Przepisy według Natalii Tyczyńskiej z klasy 1 TeT - Natalia za ilość oraz jakość przepisów, otrzymała od Koordynatorki Szkoły Promującej Zdrowie - Pani Anety Rabczuk-Szarmach - tytuł Mistrza Kulinarnego :) 
 
6. Napoleonka: (foto:10, 11, 12, 13)
 
7. Pierożki z kapustą i grzybami - przepis: https://aniagotuje.pl/przepis/pierogi-z-kapusta-i-grzybami 
    (foto: 14) 
 
    (foto: 15)
 
9. Naleśniki z czekoladą i marmoladą oraz domowe krokiety: (foto: 16, 17, 18)
 
10. Tosty na śniadanko i kasza gryczana na obiadek (foto: 19, 20)
 
 
Aneta Rabczuk-Szarmach
Data dodania: 2020-03-26 17:05:25
Data edycji: 2020-03-27 18:10:29
Ilość wyświetleń: 1037
wstecz

Partnerzy

"Wykształcenie to dobro, którego nic nie jest w stanie nas pozbawić"

Menander
Bądź z nami
Aktualności i informacje
Biuletynu Informacji PublicznejElektroniczna Platforma Usług Administracji Publicznej
Biuletynu Informacji Publicznej
Elektroniczna Platforma Usług Administracji Publicznej